Osel domácí je spolu s koněm jediným domestikovaným lichokopytníkem. Domestikace osla proběhla ještě dříve, než u koně. Divocí předci oslů jsou dnes již téměř vyhubeni. Osli se využívají k tahu, nošení nákladu (soumaři), jízdě, pro maso, mléko a kůže. Setkáme se s nimi především v Africe, Jižní Americe a na Balkáně. Dnes se osli chovají také ze záliby, a to i u nás.

Osel domácí dorůstá kohoutkové výšky od 110 do 125 cm. Samice bývají menší než samci. Mají šedou srst s typickým podélným pruhem černé barvy uprostřed hřbetu, srst na břiše je bílá.

Potrava oslů

Osli jsou typičtí býložravci, stejně jako koně. Jsou velmi nenároční, co se týče potravy i příjmu vody. Vezmou zavděk téměř každou rostlinnou potravou a uživí se i tam, kde by jiní býložravci měli problém. Jejich zuby jsou schopny rozdrtit i značně tvrdé části rostlin. Zuby oslů dorůstají po celý život. Na živiny a energii bohatá potrava jim spíše škodí, než prospívá, proto si musí chovatelé dát pozor na překrmování. Potrava oslů je podobná jako u poníků. Základem jídelníčku by mělo být seno, tráva, byliny, a listy stromů. Pozor na jadrná krmiva s bohatým obsahem energie!

Rozmnožování oslů

Páření oslů probíhá na jaře nebo na začátku léta. Březost trvá přibližně 11 měsíců. Rodí se jedno mládě, výjimečně dvě, podobně jako u koní. Mládě je velmi dobře vyvinuté a brzy po narození, už po dvou týdnech, následuje stádo. Zpočátku se ale mládě drží spíše opodál stáda. Mateřské mléko sají mláďata asi 1 rok, obejdou se bez něj ale již od věku 4 měsíců. Osli dospívají brzy, již okolo 2. roku života dosahují konečné výšky a okolo 3. roku plné síly. Pohlavní dospělost nastává u samic okolo 3. Roku života, u samců o rok později.

Kříženci oslů a koní

Zkřížením oslího hřebce s klisnou vznikne mula, podobná více koni. Kříženec oslice a hřebce se nazývá mezek, podobný více oslovi než koni. Hybridi oslů a koní vynikají nenáročností, odolností a silou. Více jsou chovány muly než mezci. Zajímavostí je neplodnost těchto kříženců. Mezek je menší a výkonností podobný oslu.

Osli a stádo

Osli jsou stádová zvířata, neměli by tedy být chováni o samotě. Stádo tvoří většinou 3 až 30 jedinců. Vedoucím zvířetem je samec. Klání oslích samců bývá velmi tvrdým soubojem. Vedení denních činností má na starosti vůdčí klisna, ta skupinu také vede při přesunech a ostatní klisny ji následují podle svého postavení. Stádo uzavírá hřebec. Stádo oslů bývá neustále nuceno cestovat za potravou a vodou. Proto i osel v zajetí potřebuje dostatek denního pohybu.

Nenáročný a odolný lichokopytník

Osli jsou neuvěřitelně nenároční na ustájení i potravu. Žijí v savanách a křovinatých oblastech chudých na potravu. Vzhledem ke své velikosti unesou opravdu těžký náklad, dokonce až 300 kg. V zajetí se dožívají i 30 nebo 40 let, ve volné přírodě 10 až 15 let.

Další články z rubriky

Štítky: , , , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.